در این مقاله قصد داریم راه و روش ضدعفونی کردن هتل را به طور کلی به شما شرح دهیم.
اتاق ها:
قبل از داخل شدن به اتاق کلیه وسایل نظافتی که با خود جهت نظافت هتل به درون اتاق میبرید، که عبارتند از چرخ دستی که ابزار و وسایل را روی آن قرار می دهید، دستمالها و سطح بطریها و ظروف حمل کننده مواد ضدعفونیکننده را ضدعفونی کنید و در هر اتاق از دستکش جداگانه استفاده کنید. کار خود را از سطح و دستگیرهی در بیرون اتاق شروع کنید. بعد از آن طبق این چک لیست کار در اتاق را شروع کنید و برای نظافت هتل و اقامتگاه این قسمتها را از یاد نبرید:
الف) حمام و دستشویی:
به خاطرتان باشد که حمام و دستشویی همیشه باید به صورت با نظم و ممتد ضدعفونی و پاکیزه شوند. رطوبت و شرایط مساعد حمام برای رشد باکتریها سبب میشود این محیط یکی از اصلیترین فضاهای هتل برای انتقال و پخش بیماریها باشد. تمیز کردن اتاق بهتر است از این قسمت شروع شود چراکه احتمال دارد در طی تمیز کردن این قسمتها، کثیفی را به قسمتهای دیگر نیز منتقل کند. برای تمیز کردن حمام و دستشوییها در آغاز دستکش و ماسک مجهز به سه فیلتر استفاده کنید و بعد از تمام کردن کار این قسمت ماسک و دستکشها را به دور بیندازید و با ماسک و دستکش تازه به بقیه قسمتهای اتاق بروید. برای نظافت این قسمت از مواد ضدعفونی کننده ویژه استفاده کنید و در طی کار در این قسمت تلاش کنید از برخورد دست با صورت و بدن خود خودداری کنید.
خارج کردن پلاستیک درون سطل زباله حمام و دستشویی و ضدعفونی کردن سطل زباله (حتما این موضوع را به یاد داشته باشید که پلاستیک را گره بزنید و بعد از حمام خارج کرده و در پلاستیک بزرگتری بگذارید.)
خارج کردن حولهها و دمپاییها و دورانداختن یا ضدعفونی کردن آنها
دور انداختن صابونها، شامپوها و خمیر دندانهایی در گذشته استفاده شده اند و ضدعفونی کردن آنهایی که مورد استفاده قرار نگرفته اند
ضدعفونی کردن سطح و لگن سرویس های بهداشتی فرنگی و ایرانی
ضدعفونی کردن همه شیرآلات دوش، رو شویی و سرویس بهداشتی
ضدعفونی کردن تمام دیوارهای حمام و دستشویی، درها و دستگیرههای آنها
ضدعفونی کردن پرده حمام
پس از تمام شدن این قسمت به سراغ قسمتهای داخلی اتاق بروید و آنها را با مواد ضدعفونی کنندهی مطلوب پاکیزه و ضدعفونی کنید. در بخش اول مقاله، در قسمت «۵ نکته مهم که شما باید در هنگام شیوع ویروس کرونا درخصوص نظافت هتل و اقامتگاه خود بدانید» در شماره ۴ گفته ایم که چگونه از مواد شوینده استفاده کنید.
ب) دکمهها و سطوحی که قابل لمس کردن هستند:
ترموستاتها و یا هرگونه وسیله گرمایشی و سرمایشی که در اتاق ها دما را در دست کنترل دارند.
کلیه دستگیرههای درب های داخل اتاق، مثل در دستشویی و حمام و در خروخی اتاق از بیرون
کلیدهای برق و آباژور
تلفن و کامپیوتر درون اتاق ها
در یخچال اتاق و سطوح خارجی آن و درون آن
وسایل و خوراکیهای درون یخچال (آنهایی را که مورد استفاده قرار گرفته شدهاند را دور بیندازید و آنهایی را که مورد استفاده قرار نگرفته اند حتما ضدعفونی کنید.)
زیرسیگاری و کلیه ظرف هایی که داخل اتاق وجود دارند.
دکمههای تلویزیون و کنترلها
چای ساز و قهوه ساز و بستههای چای کیسهای
خارج کردن و دور انداختن قندها و خوراکیهایی که بدون هیچگونه حفاظی داخل اتاق قرار داشتهاند.
در و سطوح کمدها و کشوهای درون اتاق
قفسههای داخل کمدها، چوب لباسیها و کلیه سطوح درونی کمدهایی که با لباسها و وسایل مسافران در تماس مستقیم بوده اند.
سطوح میزها و صندلیهای داخل اتاق
سطوح و دستگیره های پنجرهها
قاب عکسها، بهخصوص قاب دور آنها و آینه
سطلهای زباله داخل اتاق ( اول کیسه درون آن را گره زده و در کیسه بزرگتری بگذارید، بعد سطح سطل و در آن را ضدعفونی کنید.)
سطوح فرش ها و مبل درون اتاق
کفپوش اتاق (شامل پارکت، موکت و …)
سطوح پایین دیوارهای اتاق مخصوصا اگر کودک در آن اتاق بوده باشد.
ج) تختخواب:
کلیه خط ها و مرزهای ما بین تخت و روتختی را دست بکشید تا اگر شیء یا وسیلهای از مسافری در آن جا مانده است، آن را پیدا کنید. بعد آن وسیله را ضدعفونی کرده و با یک یادداشت با موضوع تاریخ پیدا شدن آن شیء، شماره اتاق، اسم شخصی که وسیله را پیدا کرده است و بقیه مشخصات و جزئیات، به پذیرش یا مدیریت هتل تحویل دهید. این مراحل را برای هر وسیلهی بقی مانده در اتاق تکرار کنید. بعد کلیه سطوح تخت را تمیز کنید.
ملافهها و روبالشیها را دربیاورید و در کیسهای پلاستیکی به شکلی که با بقیه اشیاء در تماس نباشد قرار دهید تا به محل شستشو ببرید و با محلولهای ضدعفونی کننده و با آب داغ آنها را تمیز کنید. در طی این کار تلاش کنید تشکها، پتوها و بالشها را زمانی که هنوز ملافه تازه بر آن نینداختهاید، در سطح تمیزی که از قبل مهیا کردهاید بگذارید تا با بقیه سطوح در تماس نباشد. برای مثال میتوانید اول تخت را به صورت کامل پاک کنید و تشکها، پتوها و بالشها را روی آن بگذارید. توجه داشته باشید که در این مرحله از ملافههای تازه استفاده نکنید. این کار را برای آخرین مرحله تمیز کردن اتاقها بگذارید.
د) پر کردن اتاق با وسایل جدید:
بعد از آنکه تمام اتاق را به روشی که ذکر شد تمیز و ضدعفونی کردید، نوبت به جایگزین کردن وسایل و اشیاء مناسب میرسد. اول کلیه زبالهها و اشیائی را که با خود آورده بودید و یا در فرآیند ضدعفونی کردن اتاق می خواهید از اتاق بیرون ببرید، در خارج از اتاق، در مکانی که سبب انتقال ویروس و عفونت به بقیه قسمتهای راهرو و هتل نشود، بگذارید. برای مثال میتوانید همه را به شکلی که با سطح زمین برخورد نداشته باشند بر روی میز چرخدار خود بگذارید، از اتاق خارج کرده و قبل از داخل شدن به اتاق بعدی چرخ را خالی و ضدعفونی کنید. بعد برای تمام کردن نظافت هتل و اقامتگاه خود در قسمت اتاقها، دستکشهای خود را درآورده، دستها را با الکل ضدعفونی کنید و بعد از آن:
ملافهها را به روش معمول بر روی تخت بیندازید.
یخچال را پر کنید. لیوان و بشقاب و ظروف مورد احتیاج را در اتاق بگذارید.
در صورت لازم ظروف را با قند و … پر کنید.
در دستشویی و حمام دمپایی، حوله پاکیزه، مواد و وسایلی مثل شامپو و صابون و… بگذارید.
پلاستیکهای تازه و پاکیزه داخل سطلهای زباله بیندازید.
در آخر نگاهی به اتاق بیندازید و اطمینان حاصل کنید جایی را فراموش نکرده باشید. از اتاق خارج شده و درب را قفل کنید.
محیط داخل راهروها:
در محیط راهروها شما باید کلیه سطوحی که مسافران مرتب در آن رفت و آمد دارند و احتمال لمس کردن آن بالاست را با مواد ضدعفونی کننده پاک کنید. این کار باید هر روز انجام شود ولی در شرایط اضطراری مثل روبه رویی با یک بیماری واگیردار در سطح کلان عمومی مثل ویروس کرونا، این قضیه باید دست کم در هر روز دو بار انجام شود و یا در صورت دیدن مورد شک برانگیزی از مسافران ضدعفونی کردن راهروها را تکرار کنید. این سطوح عبارتند از:
کلیدهای آسانسور
دستگیره در آسانسور از بیرون اتاق آسانسور
در آسانسور از داخل که مسافران قرار است آن را هل بدهند.
تلفنهای خارج از اتاق
دستگیره درهای رستوران و دستشویی عمومی در سالن
مبلها
عابربانک
کفپوشها شامل موکت، سرامیک و پارکت
دیوارها تا قسمتی که قابل لمس هستند
پذیرش:
بخش پذیرش در هر هتل یکی از مکانهای پررفتو آمد در هتلها هستند. در نتیجه برای حفظ سلامتی خود و بقیه مسافران به نظافت آن اهمیت دهید. مهم است در زمان شیوع یک بیماری پاندمیک، کارکنان پذیرش حتما از ماسک های سه فیلتره و دستکش استفاده کنند.
ضدعفونی کردن کانتر پذیرش که مسافران آن را با دست لمس می کنند و یا بر آن تکیه میدهند، سطح رویی کانتر و سطح بیرونی آن
ضدعفونی کردن دستگاه کارتخوان، خودکار، گلدان و بقیه وسایل موجود بر روی کانتر
ضدعفونی کردن سطل زباله درون بخش پذیرش
ضدعفونی کردن صندلیها و میز داخل آن
ضدعفونی کردن کمدها و یا کشوهایی که مدارک مسافران و کلیدهای اتاقها در آن قرار دارند. (بهتر است در زمان فراگیری یک ویروس مثل ویروس کرونا، کارمندی که مسئولیت واگذاری کلیدها به مسافران را دارد، به صورت جداگانه وظایفی داشته باشد که با لمس حداقلی سطوح در ارتباط باشد تا از انتقال ویروس بر روی کلیدها جلوگیری شود.)
در صورت امکان مدارک مسافران را ضدعفونی کرده و در داخل کشوهای مخصوص قرار دهید.
در هنگام استفاده از کارتهای اعتباری و یا دریافت پول نقد از مشتری حتما موارد بهداشتی را به خاطر داشته باشید.
رستورانها و کافیشاپهای هتل:
رستورانها و کافیشاپهای هتلها و بقیه اقامتگاهها از پررفتو آمدترین محل های هتل است. در نتیجه لازم است همیشه در خصوص ضدعفونی کردن این اماکن کلیه اقدامات بهداشتی مورد نیاز انجام شود. در شرایط فراگیری یک میکروب یا ویروس مثل ویروس کرونا، بهتر است این مکانها را در هتل تعطیل کرده و غذا و نوشیدنیهای مورد نیاز را برای مسافران در اتاقها سرو کنید. با این وجود ضدعفونی کردن موارد زیر در کلیه شرایط الزامی است:
ضدعفونی کردن میز و صندلیها
عوض کردن روزانه و یا ضدعفونی کردن رومیزیها
ضدعفونی کردن کلیه ظروف، در شرایط بروز بحران میتوان از روش جوشاندن آنها نیز بهره برد.
ضدعفونی کردن کلیه سطوح از جمله کتریهای بزرگ و وسایلی که به صورت مستقیم با تماس دست مسافران ارتباط دارند.
ضدعفونی کردن کف و دیوارها تا جایی که ممکن است
نکته: قبل از ضدعفونی کردن محل نشستن صندلیها، به هیچ وجه آنها را روی میز نگذارید.